COLUMBUSPLEIN 

1991/92/93 - Studieopdracht Gemeente Amsterdam voor herinrichting en ontwerp bestratingspatroon Columbusplein, stadsdeel de Baarsjes.

Gevraagd werd, een huisje met speelmogelijkheid, zowel voor de oudere kinderen als die van de bassisschool die aan het plein ligt. Mijn idée was een huisje waarin het speelgoed kon worden opgeborgen. Bovenop dit huisje speelgelegenheid voor de kleuters. Aan één kant een plek voor balspelen. Aan de andere kant een pleintje voor ouderen om te zitten en tric trac te spelen of iets te drinken..

Aan dit plein wonen voornamelijk Nederlanders van buitenlandse origine. Na studie en het lezen van het boek 'Zeilen der hoop' van Simon Wiesenthal heb ik besloten dat dit met recht een multicultureel plein is.       

In mijn eerste ontwerp heb ik gekozen voor veel kleur, Spaanse en Italiaanse benaming (vanwege de naam Columbusplein), mozaic in de vloer en mogelijk een huisje.
Uiteindelijk heeft de gemeente besloten een ander huisje op het plein te plaatsen waardoor ik met andere ontwerpideën ben geëindigd.  

Mijn laatste voorstel ging uit van een mozaicvloer met stenen met een gat erin waarmee je zowel een afdekking van een deel van het pleintje kan maken als stoelen en tafels kunt neerzetten.

Het tavli of tric trac spel, de duiven en het mozaïc vormen het uiteindelijke ontwerp. Ook is hierin meegenomen een kleine fontein om water te halen.

Terug